Krypt under Vor fru kirke i Århus ca. år 1060. foto: Nico-dk

Noget af det ældste stenbyggeri vi har i Danmark er snart 1000 år gammelt, smukt og helt fantastisk. Fra den romanske  periodes begyndelse, omkring 1050, begyndte man at bygge i sten. Det var marksten som blev sat i det man kalder “kyklop” og “kvader” som er tilhugget marksten, og man kender som firkantet sten. Et svært og tungt arbejde, ikke mindst i forhold til hvad man dengang havde af redskaber!

I Vor Fru Kirke i Århus findes en krypt som formodentligt er påbegyndt i 1050 og nok det ældste. I Roskilde og Ringsted findes også kirkebyggeri fra den tid. Det var også i den tid at man begydte at fremstille teglsten, af en kvalitet, som snart 1000 år efter, stadigvæk er intakte og i høj kurs!

Marksten og tegl på Højby kirke

Højby Kirke er en af de ældste og største kirker på Sjælland. Den gamle del af Kirken er bygget i marksten eller kampesten, omkring 1100, og senere tilbygget i teglsten. Kirken er blevet ombygget og tilbygget adskillige gange, hvilket der ganske tydeligt ses. Højby Kirke er også kendt for sine enestående kalkmalerier.

Munkeforbandt, 2 løbere og 1 kop.

Her til højre kan man rigtigt se forbandet i de smukke munkesten som den “nye” del af Højby Kirke er opført i.

I snart 900 år har tegl været det vigtigeste byggemateriale i Danmark. Fra Italien bragte munkene teglbrændings teknikken og murerhåndværket med herop, og da leret fandtes i rigelige mængder og var let tilgængeligt, afløste teglstenen snart de tunge og uhåndterlige kampesten som byggemateriale. Teglbrændingen foregik dengang under meget primitive former, som oftest i små murede ovne opført i nærheden af byggepladsen, hvor leret også blev opgravet. Den metode har været anvendt på landet helt op til begyndelsen af dette århundrede. Det stadigt stigende behov for teglsten nødvendiggjorde permanente produktionsmetoder, og efterhånden opstod de første egentlige teglværker.

Er du også vild med stenvægge og mure, og måske drømmer om at få en stenvæg i stuen kan du besøge Abelona.dk og se det store udvalg.

Murstensskaller : Se her.

Kampesten : Se her:

Kilder: Abelona. tegl/info